Aromatyczne ciasto kawowe

Aromatyczne ciasto kawowe

z masą orzechową i powidłami

Składniki

ciasto:

3 jajka

6 łyżek mąki

6 łyżek cukru

2 łyżki kawy mielonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

masa:

1 kostka masła

15 dkg orzechów

150 ml mleka

1/2 szklanki cukru kryształu

kieliszek spirytusu

 

dodatkowo:

1/2 słoika powideł

polewa

szklanka mocnej kawy do nasączenia

 

Sposób przygotowania:

Z podanych składników przygotować biszkopta.  Masę biszkoptową przelać do keksówki (u mnie 10x23cm). Wstawić do piekanika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić wzdłuż na 4-5 części.

Obraz 4066

Orzechy zmielić. Mleko z cukrem zagotować, dodać orzechy i gotować do zgęstnienia. Masło utrzeć na puch, po łyżce dodawać wystudzone orzechy. Na końcu dodać spirytus.

Biszkopta nasączyć i przełożyć masą i powidłami.

Obraz 4072

Gotowe ciasto udekorować polewą i schłodzić.

Obraz 4078

Smacznego 🙂

DSCN3277

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s