Beza z kremem ajerkoniakowym

Beza z kremem ajerkoniakowym

Wyjątkowy deser tylko dla dorosłych 🙂

Czas przygotowania: 150 min. + czas studzenia

Składniki

beza:

7 białek

2 szklanki cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu winnego

szczypta soli

krem:

1 łyżeczka żelatyny + 1/3 szklanki mleka

200 ml śmietany 30%

lub 200 ml mleka + śnieżka

1/2 szklanki ajerkoniaku

1 łyżka cukru z wanilią

orzechy:

2 łyżki mleka

1 czubata łyża cukru pudru

1 łyża masła

1/2 szklanki orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli. Partiami dodawać cukier puder, miksować aż piana będzie gęsta i lśniąca. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do minimum (mam gazowy piekarnik, więc przykręciłam maksymalnie gaz) i uchylić piekarnik. Po 90 minutach wyłączyć piekarnik i zostawić bezę do wystudzenia.

Żelatynę zalać mlekiem. Kiedy napęcznieje rozpuści ją w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę lub śnieżkę ubić z cukrem, zmiksować z alkoholem i żelatyną. Ostawić na chwilę do lodówki.

Mleko, cukier i masło rozpuścić na patelni i doprowadzić do wrzenia, dodać posiekane orzechy i smażyć aż płyn się całkowicie zredukuje. Wystudzić.

Bezę pokroić, nałożyć krem, posypać orzechami i skropić ajerkoniakiem. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s