Biały tort

Biały tort

Idealny na specjalne okazje 🙂

Składniki

biszkopt:

5 jaj

3/4 szklanka cukru kryształu

190 g mąki

1 budyń waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 tabliczka białej czekolady

masa:

2 kostki masła

5 jaj

1 szklanka cukru kryształu

1 cukier waniliowy

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

kieliszek spirytusu

do nasączenia:

3/4 szklanki przegotowanej wody

kieliszek wódki

sok z 1/2 cytryny

do dekoracji:

śmietana 30% 200 ml

1 łyżeczka cukru pudru

1 śmietan-fix

1 tabliczka białej czekolady

płatki migdałów

perełki

 

Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczeniem i budyniem, czekoladę posiekać – składniki połączyć z masą jajeczną. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni w tortownicy o średnicy 23 cm.

Masa: Całe jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie ubijać na parze aż będą gorące. Wystudzić co jakiś czas mieszając. Kawę zalać odrobiną wrzątku, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzone jajka. Kiedy połączą się z masłem dodać kawę i spirytus.

Biszkopta przekroić na 3 części, nasączyć, przełożyć masą kawową.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić i połączyć z bitą śmietaną. Tak przygotowana masę rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Boki obsypać płatkami migdałowymi, a wierzch udekorować perełkami.

skanowanie00017

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s