Biszkopt z masą chałwową

Biszkopt z masą chałwową

biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

5-6 łyżek wiórków kokosowych

3-4 łyżki zmielonego maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

masa:

1 kostka masła

20 dkg chałwy

2 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

1 kieliszek spirytusu

 

do nasączenia:

3/4 szklanki mocnej herbaty

sok z połowy cytryny

1 kieliszek wódki

 

do dekoracji:

polewa

 

przygotowanie:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, wiórkami i makiem. Przygotowaną masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20×35) i włożyć na 35-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części.

Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować. Jajka roztrzepać, dodać cukry i mąki, wymieszać, rozprowadzić połową szklanki mleka. Kiedy mleko się zagotuje, wlać przygotowany budyń i mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyń,  a następnie wymieszać z pokruszona chałwą i alkoholem.

Biszkopta nasączyć przygotowanym ponczem, przełożyć masą i udekorować polewą. Schłodzić w lodówce.

Smacznego 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s