Biszkopt z masą orzechową

Biszkopt z masą orzechową

Obraz 2137

Przepis Babci 🙂

Składniki

Biszkopt:

6 jaj

1 szklanka cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

30 dkg orzechów włoskich

1 szklanka cukru kryształu

1 szklanka mleka

½ kostki masła + ½ kostki margaryny

 

Do nasączenia:

1/2 szklanki herbaty z cytryną i kieliszkiem wódki

Dodatkowo:

polewa

 

Sposób przygotowania

Z podanych składnik przygotować biszkopt. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 20×35 cm. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części.

Mleko z cukrem zagotować, dodać zmielone orzechy i smażyć 5-10 minut, cały czas mieszając. Wyłączyć gaz pod garnkiem i dodać masło z margaryną. Mieszać do połączenia składników.

Biszkopta nasączyć, przełożyć ciepłą masą, udekorować polewą i schłodzić. Smacznego 🙂

Jedna uwaga do wpisu “Biszkopt z masą orzechową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s