Biszkoptowa straciatella

Biszkoptowa straciatella

Czas przygotowania: 120 min.

Delikatny biszkopt i śmietanowa masa z dodatkiem czekolady deserowej i brzoskwiń

Składniki

biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej

3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

1 duży kubek śmietany 30% (330 ml)

1 puszka brzoskwiń

1 tabliczka czekolady deserowej

2 łyżki żelatyny

1/2 szklanki mleka

do nasączenia:

1/2 szklanki mocnej herbaty

1 kieliszek spirytusu

polewa

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować biszkopt. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w blaszce 25×35 cm.

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Wystudzić. Śmietanę ubić, dodać startą czekoladę, żelatynę i pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Biszkopta przekroić wzdłuż na 2 części. Każdą nasączyć, przełożyć masą, a wierzch udekorować polewą.

Smacznego 🙂

DSCN3266skanowanie00066

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s