Chałwowiec z wiśniami

Chałwowiec z wiśniami

Pyszne, delikatne ciasto

Składniki

biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru kryształu

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki maki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

2 jajka

2 łyżki maki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

1/3 szklanki cukru

2 szklanki mleka

1 kostka masła

20 dkg chałwy

1 kieliszek wódki

dodatkowo:

1 słoik konfitury wiśniowej (200ml)

polewa

do nasączenia:

1/2 szklanki mocnej herbaty z wódką i sokiem z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników upiec biszkopt. (blaszka 20×35)

Po wystudzeniu przekroić na trzy.

1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. Jajka roztrzepać z mąkami i cukrami, rozprowadzić połową szklanki mleka i wlać na gotujące mleko. Mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń i pokruszoną chałwę. Na końcu dodać wódkę.

Biszkopta nasączyć, wyłożyć połowę wiśni i połowę masy.

Przykryć kolejnym biszkoptem, wyłożyć resztę składników, przykryć ostatnią częścią biszkopta. Udekorować polewą. Schłodzić.

skanowanie00054

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s