Chińskie danie z makaronem i kurczakiem

Chińskie danie z makaronem i kurczakiem

Składniki

1 pojedyncza pierś z kurczaka

1 marchewka

kawałek pora

1 łodyga selera naciowego

1/2 słoika plastrów bambusa w zalewie

1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążki

marynata:

1 cm świeżego imbiru

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 łyżka oleju arachidowego

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka przyprawy do potraw chińskich

ognista mieszanka przypraw

 

Sposób przygotowania

Filet pokroić w paski, dokładnie wymieszać ze składnikami marynaty (imbir zetrzeć na tarce). Odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju arachidowego. Podsmażyć mięso przez 5 minut. Zdjąć z patelni.

Marchewkę pokroić w słupki i podsmażyć na pozostałym oleju przez 2-3 minuty. Pora pokroić w półplasterki, a selera w plasterki. Dodać do marchewki razem z osączonym bambusem. Smażyć 5 minut.

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją. Do warzyw dodać mięso. Podsmażyć 2-3 minuty.

Do warzyw z mięsem dodać makaron i 2-3 łyżki sosu sojowego. Wymieszać. Podsmażyć minutę i gotowe 🙂 Smacznego 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s