Ciasto kruche z masą orzechową

Ciasto kruche z masą orzechową

 

ciasto:

30 dag mąki

20 dag margaryny

3 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru pudru

masa:

20-25 dag orzechów

1 szklanka mleka

1 kostka masła

1 szklanka cukru

1 kieliszek spirytusu

dodatkowo:

1 słoik prużonych jabłek

do dekoracji:

polewa

połówki orzechów

 

przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Upiec na złoty kolor 2 placki na blaszce 20×35 cm, w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia około 20-25 minut.

Orzechy zmielić. Mleko zagotować z cukrem, dodać orzechy i gotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce masę orzechową. Na końcu do masy wlać spirytus.

Na pierwszy placek rozsmarować jabłka, przykryć drugim plackiem i rozsmarować masę. Wierz udekorować polewą i polówkami orzechów. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego 🙂

skanowanie0005

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s