Ciasto podwójnie czekoladowe

Ciasto podwójnie czekoladowe

Połączenie lekkiego, niesłodzonego kremu i ciężkiego, słodkiego ciasta. I wisienka 🙂

Obraz 4421

Składniki

ciasto:

2 jajka,

1/2 szklanki cukru,

2/3 szklanki mąki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 łyżki kakao,

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kostki margaryny

krem:

300 ml śmietany 36%,

2 łyżki kakao,

1 cukier waniliowy,

1 łyżka żelatyny,

1/3 szklanki mleka

dodatkowo:

1 słoik wiśni bez pestek w syropie

do dekoracji:

cukier puder

Sposób przygotowania

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami, dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać na gładkie ciasto. Piec w nasmarowanej tortownicy o średnicy 18 cm przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciasto wystudzić, przekroić na pół. Wiśnie osączyć na sicie i sokiem nasączyć krążki ciasta.

Kakao do masy sparzyć niewielką ilością wrzątku, mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Zimną śmietanę zmiksować na sztywno z cukrem waniliowym, dodać wystudzone kakao i żelatynę. Zmiksować i wymieszać z wiśniami.

Nasączone ciasto przełożyć masą i schłodzić przed kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

skanowanie00074

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s