Cottage pie

Cottage pie

Mięsko z warzywami zapiekane pod ziemniaczaną pierzynką

Obraz 1993

Składniki

30-40 dkg łopatki wieprzowej

2 średnie marchewki

2 większe pomidory

1 cebula

sól, pieprz

słodka papryka

pierz kajeński

zioła prowansalskie

purée:

1/2 kg ziemniaków

1 łyżka masła

1/4 szklanki mleka

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy zmieloną łopatkę, smażymy około 10 minut i dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku. Smażymy aż odparuje sok z pomidorów. Wykładamy farsz na formę od tarty.

Ziemniaki gotujemy do miękkości i tłuczemy, a następnie miksujemy z masłem i gorącym mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na przygotowany farsz.

Purée wyrównujemy i całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Podajemy gorące.

skanowanie0006skanowanie00029

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Cottage pie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s