Cukiniowe placki po węgiersku

Cukiniowe placki po węgiersku

Tata przyniósł z ogrodu wielką cukinię, więc przygotowałam takie danie 🙂

Składniki

placki:

1/2 dużej cukinii

2 jajka

ok 1 szklanki mąki

1 cebula

sól, pieprz

sos:

70 dkg szynki wieprzowej

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

marynata:

po kilka gałązek szczypiorku, tymianku i oregano

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

zioła prowansalskie

sok z 1/2 cytryny

3-4 łyżki oleju

do posypania:

zielona pietruszka

 

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do pojemnika. Dodać posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Skropić sokiem z cytryny i olejem. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Cukinię zetrzeć na tarce o grubym oczku i odcisnąć nadmiar soku. Cebulę zetrzeć na tarce do ziemniaków. Do warzyw dodać jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szklanki wody. Smażyć do zgęstnienia.

Z masy cukiniowej smażyć na złoty kolor placki. Na talerzu ułożyć placek, polać sosem, przykryć drugim plackiem, wierzch udekorować sosem i zielona pietruszką. Smacznego 🙂

DSC_0493

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s