Drożdżówka z kruszonką orzechową

Drożdżówka z kruszonką orzechową

Zanim rozpocznie się sezon na owoce, warto wykorzystać te zamknięte w słoiku

Obraz 3083

Składniki

ciasto drożdżowe:

50 dkg mąki

10 dkg margaryny

1/2 szklanki cukru + 2 łyżki

1 szklanka mleka

1 jajko

5 dkg drożdży

kruszonka:

75 g margaryny

50 g mąki

50 g cukru

50 g mielonych orzechów

dodatkowo:

1 słoik konfitury z borówki amerykańskiej (250 ml)

 

Sposób przygotowania

Drożdże, 2 łyżki cukru i pół szklanki ciepłego mleka wymieszać i odstawić aż zaczyn zacznie pracować. Z mąki, rozpuszczonej margaryny, cukru, reszty mleka i zaczynu wyrobić ciasto. Odstawić do wrośnięcia.

1/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy (18 cm). Resztę ciasta rozwałkować, rozsmarować konfiturę i pociąć w paski. Paski zwinąć i ułożyć na rozwałkowanym spodzie. Odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto.

Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

DSCN3285

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s