Kapusta wigilijna z jagłami

Kapusta wigilijna z jagłami

Tradycyjna kapusta podawana w moim domu w czasie wieczerzy wigilijnej

Składniki

1 kg kapusty kiszonej

2 garście suszonych grzybów

2-3 garście kaszy jaglanej

2 duże cebule

2-3 liście laurowe

2-3 ziela angielskie

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć. Kapustę pokroić i przełożyć do garnka. Dodać grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Zalać wodą do poziomu kapusty. Dodać ziela i liście laurowe. Gotować aż kapusta zmięknie. Wierzch kapusty posypać kaszą jaglaną i dusić pod przykryciem aż kasza się uparuje.

Całość wymieszać, doprawić sola i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Cebulę zezłocić na oleju (najlepiej lnianym). Dodać do kapusty. Trochę zostawić do okraszenia. Smacznego 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s