Karmelowe Fale Dunaju

Karmelowe Fale Dunaju

Pyszne ciasto do kawy 🙂

Składniki

ciasto:

1 kostka margaryny

30 dkg mąki

20 dkg cukru

5 jajek

1 cukier waniliowy

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

masa:

1 budyń waniliowy+2 szklanki mleka+2 łyżki cukru

1 kostka masła

dodatkowo:

1 puszka masy krówkowej

5 dkg orzechów włoskich

1 puszka brzoskwiń w syropie

2 łyżki śmietany, ewentualnie mleka

 

Sposób przygotowania

Białka jajek ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Dodać żółtka, zmiksować. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Połączyć z rozpuszczoną margaryną. Masę podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z kakao. Na blaszkę 20×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać białe ciasto i na nie rozsmarować ciasto z kakao.

Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na cieście. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Na cieście rozsmarować masę korówkową (2 łyżki odłożyć) i posypać posiekanymi orzechami.

Masło utrzeć na puch i zmiksować z budyniem. Masę wyłożyć na ciasto. Resztę karmelu rozmieszać ze śmietaną i polać wierzch ciasta. Przed podaniem schłodzić. Smacznego 🙂

Obraz 2734

dsc_8274

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s