Klasyczne faworki

Klasyczne faworki

Obraz 4600

Składniki

0,4 kg mąki

4 żółtka i 1 jajko

4 łyżki gęstej śmietany

1 łyżka masła

1 łyżka octu lub spirytusu

  1. 0,5 l oleju do smażenia

cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania

 

Wszystkie składniki zagnieść aż powstanie jednolite ciasto, następnie ubić je wałkiem aż będzie gładkie i lśniące. Kawałki ciastka wałkować bardzo cienko i pociąć na paski, które potem naciąć na środku i przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska. Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Osączone chrusty ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

DSCN3264

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s