Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami

Obraz 2138

Ciasto:

50 dag mąki

20 dag cukru pudru

20 dag margaryny Palma z Murzynkiem

2 jajka

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa orzechowa:

10 dag cukru

12 dag masła

30 dag orzechów posiekanych

2 łyżki miodu

 

Masa budyniowa:

0,5 litra mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

2 jaja

0,5 szklanki cukru

2 cukry waniliowe

1 kostka masła

1 kieliszek spirytusu

 

dodatkowo:

1/2 słoika kwaśnych powideł

u mnie mirabelkowe

 

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, jajka, miód, sodę i proszek i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą część piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na złoty kolor (blaszka 25×40 cm) około 20 minut. Składniki na masę orzechową zesmażyć na złoty kolor, ciągle mieszając. Na drugą część ciasta nałożyć ciepłą masę orzechową, upiec.

Sypkie składniki kremu dokładnie wymieszać z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać przygotowany budyń i gotować, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyń. Na koniec wymieszać ze spirytusem.

Na cieście bez orzechów rozsmarować powidła, a potem masę. Przykryć ciastem z orzechami. Schłodzić.

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Miodownik z orzechami

  1. Pięknie wygląda, chcę takie upiec tylko w składnikach kremu podane są 2 jajka a później nic o nich nie ma i nie wiem czy dodawać je na surowo czy do gotowania budyniu ?

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s