Pierogi z grzybami leśnymi

 

Można użyć świeżo zebranych lub mrożonych.

Składniki

ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

ok. 1 szklanka gorącej wody

1 łyżeczka soli

1 jajko

 

farsz:

0,5 kg grzybów leśnych

35 dkg kapusty kiszonej

2-3 cebule

1/4 kostki masła

sól, pieprz

słodka papryka

pieprz kajeński

 

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić, pokroić i odgotować w osolonej wodzie. Kapustę drobno pokroić i odgotować. Ostudzić i odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia posypać słodką papryką. Dodać grzyby, podsmażyć, dodać masło. Po 2-3 minutach dodać kapustę, zestawić z gazu i doprawić do smaku.

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować cienko i szklanką wykroić krążki. Na ciasto nakładać farsz i sklejać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać omaszczone cebulą. Smacznego 🙂

skanowanie00047dsc_7794

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s