Rolada biszkoptowa z masą kawową

Składniki

Biszkopt:

6 jaj,

6 łyżek cukru,

6 łyżek mąki,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

1 kostka masła,

15 dag cukru,

1 cukier waniliowy,

3 jaja,

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,

1/2 kieliszka spirytusu,

Dodatkowo:

Polewa do dekoracji

Woda z cytryną i wódką do nasączenia biszkopta

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować biszkopt i upiec go na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180-200 stopni, maksymalnie 20 minut, po wyjęciu z piekarnika, ciepłego biszkopta przykryć ściereczką i zrolować razem z nią.

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, a gdy będą już puszyste, wstawić garnek z jajkami nad garnek z gotująca woda i nadal ubijać, aż jajka będą gorące (nie mogą się ściąć!). Gorące jajka należy zdjąć z pary i wystudzić co jakiś czas mieszając.

Masło utrzeć i dodawać po łyżce krem jajeczny, na koniec wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę i spirytus. Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, nasączyć, rozsmarować na nim masę i ponownie zrolować. Smacznego 🙂

skanowanie00020

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s