Roladki schabowe ze szpinakiem

Pyszne danie obiadowe, zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za kulinarnymi eksperymentami. Ja przygotowałam je specjalnie do rodzinnej sesji w gazecie Tina 🙂

(Pork chop rolls with spinach)

Obraz 4656Roladki schabowe ze szpinakiem3

Składniki / Ingredients:

50 dkg schabu / 50 dkg pork

50 dkg mrożonego szpinaku / 50 dkg frozen spinach

10 suszonych pomidorów / 10 sun-dried tomatoes

1 główka czosnku / 1 head of garlic

300 ml śmietany 18% / 300 ml cream 18%

1 kulka mozzarelli

sól, pieprz / salt, pepper

2-3 szklanki bulionu / 2-3 cup broth

do panierowania:

mąka / flour

sól, pieprz, słodka papryka / salt, pepper, sweet paprika

 

Sposób przygotowania

Schab pokroić na plastry i rozbić. Obsypać solą i pieprzem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem (około pół główki). Odstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Zamrożony szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię. Wlać 2 łyżki oleju. Smażyć aż szpinak się rozpadnie. Dodać resztę przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

Suszone pomidory pokroić wzdłuż na pół. Na każdego kotleta nałożyć po łyżce szpinaku i dwa połówki pomidora. Zwinąć w roladkę, obtoczyć w mące z przyprawami i obsmażyć.

Przełożyć do naczynia do zapiekania. Zalać bulionem i zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Pozostały szpinak podgrzać i zalać śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku.

Sos wyłożyć na półmisek, na nim ułożyć roladki. Całość posypać startą mozzarellą.

Do roladek proponuję kaszę po chłopsku.

30 dkg kaszy gryczanej ugotować w osolonej wodzie na sypko. 30 dkg boczku pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać dwie średnie cebule i smażyć na złoty kolor. Kaszę wyłożyć na półmisek, posypać okrasą.

Smacznego.

tinatina2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s