Rybka na chińskim ryżu

Fish and rice

 

Orientalne smaki na obiad 🙂

Składniki

2 kawałki ryby / 2 pieces coalfish

(u mnie czerniak)

1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu / 100 g boiled brown rice

garść grzybów mun / hendful of mushrooms mun

100 g pieczarek / 100 g mushrooms

1/2 puszki groszku / 1/2 can of peas

1 nieduża cebula / 1 onion

sos sojowy / soy sauce

sos teryiaki / teryiaki sauce

sos chili-czosnkowy / chili sauce

sól, pieprz / salt pepper

olej arachidowy / arachid oil

 

Sposób przygotowania

Grzyby mun namoczyć. Rybkę skropić sosami, odstawić do lodówki na pół godziny.

Cebulę pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pieczarki, a kiedy woda odparuje pokrojone w paseczki grzyby mun i groszek. Podsmażyć kilka minut. Wsypać ryż, dodać łyżkę sosu sojowego i 3 łyżki sosu teryiaki. Podsmażyć 5 minut. Doprawić do smaku.

Rybę usmażyć na patelni grillowej. Ułożyć na porcji ryżu. Smacznego 🙂

 

Soak mushrooms mun. Drizzle the fish with sauces, put into the fridge for half an hour.
Fry chopped onion in hot oil. Add sliced mushrooms, and when the water has evaporated, add chopped mun mushrooms and peas. Fry a few minutes. Add rice, 1 tablespoon of soy sauce and 3 tablespoons teryiaki sauce. Fry 5 minutes. Season to taste.
Fish fry on the grill pan and serve with rice. Bon Appetit 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s