Stefanka miodowo-chałwowa

Składniki

Ciasto:

30 dag mąki

10 dag cukru

15 dag margaryny

1 jajo

1 łyżeczka sody

4 łyżki miodu

Krem:

0,5 litra mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

2 jaja

0,5 szklanki cukru

2 cukry waniliowe

30 dkg chałwy waniliowej

1 kostka masła

Dodatkowo:

polewa

słoik kwaśnych powideł

alkohol do masy

Sposób przygotowania

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. (blaszka 25×40)

Krem: Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, dodać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce wystudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać pokruszona chałwę i pół kieliszka spirytusu.

Wystudzone placki przekładać cienką warstwą powideł i masą. Udekorować polewą. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s