Śledzie po japońsku

Składniki

6 matiasów

6 jajek

50 dkg pieczarek

1 puszka groszku

2 cebule

5 ogórków kiszonych

3 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz

natka i papryka konserwowa do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Śledzie wymoczyć przez 24 godziny w mleku lub wodzie z dodatkiem octu.

Jajka ugotować na twardo. Pieczarki pokroić drobno i wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek. Odcedzić, a jak ostygną odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przelać wrzątkiem. Ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć. Wszystkie składniki, poza jajkami, wymieszać z majonezem i musztardą i doprawić sola i pieprzem.

Śledzie wyjąć z zalewy i rozłożyć na półmisku. Na każdym położyć połówkę jajka i przykryć sałatką. Udekorować wg uznania. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s