Tarta lotaryńska

Składniki

Obraz 2043

ciasto:

20 dkg mąki

10 dkg margaryny

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka soli

 

farsz:

20 dkg boczku

2 cebule

2 średnie pomidory

1 mała śmietana

4 jajka

10 dkg sera żółtego

sól, pieprz

słodka papryka

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na pół godziny.

Boczek pokroić w drobna kostkę, podsmażyć, dodać cebulę pokrojona w piórka i smażyć aż się zeszkli. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Natłuszczoną formę do tarty wykleić ciastem. Na ciasto wyłożyć boczek z cebulką i pomidory. Posypać solą i pieprzem.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, wymieszać ze startym na drobnym oczku serem i doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą zalać farsz. Po wierzchu posypać słodką papryką.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s