Tarta miodowa

 

Delikatne ciasto, aksamitna masa i orzeszki w karmelu, to przepyszne połączenie 🙂

Obraz 3986

Składniki

ciasto:

150 g mąki

1 jajko

7 dkg margaryny

2 łyżi cukru pudru

2 łyżki miodu

1/2 łyżeczki sody

 

masa:

2 szklanki mleka

2 jajka

po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej

cukier waniliowy

2 łyżki cukru kryształu

100g masła lub margaryny

 

orzechy w karmelu:

100 g orzechów włoskich

2 łyżki masła

2 łyżki miodu

 

dodatkowo:

1/2 słoika kwaśnych powideł

u mnie mirabelkowe

 

Sposób przygotowania

 

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wykleić nim natłuszczoną formę do tarty. Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić. Na cieście rozsmarować powidła.

Jajka roztrzepać z cukrami i mąkami, rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, wlać jajka z resztą składników i mieszać aż zgęstnieje. Do gorącej masy dodać masło i mieszać do jego ropuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto.

Na patelni rozpuścić masło i miód. Dodać posiekane orzechy. Podsmażyć. Przestudzić i wyłożyć na masę. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia.

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s