Tarta z rabarbarem i kruszonką

Uwielbiam rabarbar, chociaż dla wielu to coś w rodzaju chwastu 🙂

Obraz 3113

Składniki

ciasto:

20 dkg maki

1/2 kostki margaryny

2-3 łyżki cukru pudru

3-4 łyżki zimnej wody

rabarbar:

2 duże laski rabarbaru

3 łyżki cukru

2 łyżki octu balsamicznego

1 cukier waniliowy

kruszonka:

10 dkg margaryny

10 dkg zmielonych orzechów

3/4 szklanki maki

2 łyzki cukru

 

Sposób przygotowania

Rabarbar pokroić, dodać ocet, cukier i cukier waniliowy, wymieszać odstawić do lodówki do zamarynowania, najlepiej na całą noc.

Z podanych składników przygotować ciasto i wykleić nim formę do tarty (26 cm). Na cieście rozłożyć osączony z sosu rabarbar.

Sok przelać do garnka i zredukować. Margarynę rozpuścić i dodać do niej orzechy, mąkę i cukier. Wymieszać i wyłożyć na rabarbar. Polać zredukowanym sokiem.

Zapiekać przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

skanowanie00075

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s