Zapraszam na kruche tartaletki z żurawiną moczoną w whiskey, przykrytą śmietankowym ciastem i delikatną bezą. Poezja smaku 🙂
Składniki
kruche ciasto:
150 g mąki
70 g margaryny
2-3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru
ciasto śmietanowe:
1 jajko
200 g śmietany 36%
70 g cukru kryształu
60 g mąki pszennej
3 łyżki whiskey
nadzienie:
200 g żurawiny suszonej
100 g orzechów włoskich
ok 1/3 szklanki whiskey
beza:
2 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
Sposób przygotowania
Żurawinę namoczyć w whiskey. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim trzy foremki o średnicy 12 cm lub formę na tartę o średnicy 26 cm. Na ciasto wyłożyć osączoną żurawinę i orzechy włoskie.
Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę, mąkę i 3 łyżki alkoholu, w którym moczyła się żurawina. Tak przygotowana masę wylać na bakalie.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut (na złoty kolor).
Białka ubić na sztywno z cukrem, na końcu wymieszać z mąką i octem. Pianę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze 20 minut w temperaturze 150 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku.
Rady
Żółtka pozostałe po przygotowaniu bezy można wykorzystać do kruchego ciasta zamiast śmietany. Ja zrobiła z nich kogel-mogel 🙂