Tartaletki żurawinowe

Zapraszam na kruche tartaletki z żurawiną moczoną w whiskey, przykrytą śmietankowym ciastem i delikatną bezą. Poezja smaku 🙂

Składniki

kruche ciasto:

150 g mąki

70 g margaryny

2-3 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki cukru pudru

ciasto śmietanowe:

1 jajko

200 g śmietany 36%

70 g cukru kryształu

60 g mąki pszennej

3 łyżki whiskey

nadzienie:

200 g żurawiny suszonej

100 g orzechów włoskich

ok 1/3 szklanki whiskey

beza:

2 białka

1/2 szklanki cukru kryształu

1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu winnego

Sposób przygotowania

Żurawinę namoczyć w whiskey. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim trzy foremki o średnicy 12 cm lub formę na tartę o średnicy 26 cm. Na ciasto wyłożyć osączoną żurawinę i orzechy włoskie.

Obraz 4209

Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę, mąkę i 3 łyżki alkoholu, w którym moczyła się żurawina. Tak przygotowana masę wylać na bakalie.

Obraz 4211

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut (na złoty kolor).

Obraz 4212

Białka ubić na sztywno z cukrem, na końcu wymieszać z mąką i octem. Pianę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze 20 minut w temperaturze 150 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku.

Rady

Żółtka pozostałe po przygotowaniu bezy można wykorzystać do kruchego ciasta zamiast śmietany. Ja zrobiła z nich kogel-mogel 🙂

Dodaj komentarz