Wieprzowina po chińsku

Kuchnia chińska jest szybka i bogata w różnorodne warzywa, idealna na lato 🙂

Składniki

2 plastry schabu

garść grzybów mun

1 marchewka

1/2 papryki

1/2 szklanki zielonego groszku

garść kiełków soi w zalewie

sos sojowy

sos teryiaki

sos chili-czosnkowy

przyprawa do kuchni chińskiej

olej arachidowy

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

makaron ryżowy wstążki

 

Sposób przygotowania

Grzyby mun namoczyć i pokroić w paseczki. Marchewkę i paprykę pokroić w zapałkę. Kiełki osączyć z zalewy.

Mięso pokroić w cienkie paseczki (najlepiej jak jest lekko zmrożone). Dodać 2 łyżki sosy teryiaki, 1/2 łyżeczki sosu chili i 1/2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Olej arachidowy rozgrzać na patelni, podsmażyć mięso i przełożyć na talerz.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić marchewkę i groszek, po kilku minutach dodać paprykę i grzyby, na końcu kiełki. Do warzyw dodać mięso. Do wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać na patelnię. Dokładnie wymieszać. Podawać z makaronem ryżowym.

skanowanie00035

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s