Zakręcony torcik makowy

Obraz 1874

biszkopt:

3 jajka

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki

masa makowa:

25 dkg maku

3 łyżki miodu

garść orzechów włoskich

300 ml śmietany 30%

1 cukier waniliowy

1-2 łyżeczki żelatyny

1/3 szklanki mleka

do dekoracji:

polewa

listki melisy

 

przygotowanie:

Z podanych składników przygotować biszkopta i upiec go na blaszce o wymiarach 20×40 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia: około 15-20 minut. Biszkopta wyjąć razem z papierem, przykryć ściereczką i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Gdy wystygnąć, rozwinąć i przekroić na cztery części.

Obraz 1888

Mak namoczyć i sparzyć, a gdy wystygnie zemleć w maszynce na drobnym sitku. Dodać miód i orzechy, dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, wymieszać z makiem i wystudzoną żelatyną.

Tak przygotowaną masą posmarować wszystkie cztery paski ciasta i zwinąć je w ślimaka. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta. Wierzch udekorować polewą. Całość schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego 🙂

skanowanie00010

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s