Zielona tarta

Składniki

ciasto:

30 dkg mąki

15 dkg margaryny

4 łyżki śmietany

1 płaska łyżeczka soli

nadzienie:

1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)

1 duży por

1 średnia cukinia

1 mały brokuł

3 jajka

3/4 małego opakowania śmietany

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

curry

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny. Filet z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojonego w półplasterki pora, a kiedy zwiędnie, cukinię. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry, słodką i ostrą papryką. Brokuła podzielić na małe różyczki i wrzucić na kilka minut do osolonego wrzątku. Odcedzić i dodać do farszu. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę na tartę. Na ciasto wyłożyć farsz i zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną.

Rozwałkować resztę ciasta i przykryć nim tartę. Boki skleić. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut. Smacznego 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s