Zupa chińska z pierożkami

 

Aromatyczna, orientalna zupa 🙂

Składniki

włoszczyzna

kawałek kapusty pekińskiej

kilka grzybów mun

2-3 łyżki kiełków fasoli mung

farsz:

1 nieduży filet drobiowy

2 łyżki kiełków fasoli mung

ciasto:

1 szklanka mąki

ok 1/2 szklanki gorącej wody

1 łyża oleju arachidowego

przyprawy:

sos sojowy

sos chili-czosnkowy

sos teryiaki

sól, pieprz cytrynowy

 

 

Sposób przygotowania

Filet drobiowy ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w kostkę, przyprawić, dodać pokrojone kiełki i całość rozdrobnić blenderem. przygotować ciasto, pociąć na kwadraty i sklejać kwadratowe pierożki. Ugotować w osolonej wodzie.

Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w zapałkę, pora w plasterki, wrzucić na osolony wrzątek razem z grzybami mun. Kiedy grzyby zmiękną pokroić je w paseczki. Kiedy warzywa zmiękną dodać pokrojoną kapustę pekińską i kiełki fasoli. Doprawić do smaku.

Zupę podawać z pierożkami. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s