Orientalne spaghetti

(Oriental spaghetti)

Obraz 4877

Ciekawe połączenie smaków 🙂

Składniki:

200 makaronu spaghetti  om nom nom/ 200 g spaghetti

2 łyżki zielonego pesto / 2 tbsp green pesto

 

2 filety z udka kurczaka / 2 chicken thigh fillet

1 marchewka / 1 carrot

po kawałku selera i pora / a piece of leek and celery

1/2 czerwonej papryki / 1/2 red paprika

kilka grzybów mun / a few mushrooms mun

kawałek kapusty włoskiej / a piece of cabbage

 

marynata: / marinade:

2 łyżki sosu teryiaki / 2 tbsp teryiaki sauce

1 łyżka octu ryżowego / 1 tbsp rice vinegar

1 łyżka sosu chili-czosnkowego / 1 tbsp chili sauce

1 łyżka przyprawy do dań chińskich / 1 tbsp chinese seasoning

 

sos: / sauce:

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej /  1tsp potatoe flour

2 łyżki sosu teryiaki / 1 tbsp teryiaki sauce

 

szczypiorek do posypania / chives to sprinkle

olej arachidowy do smażenia / peanut oil for frying

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w paski i wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Grzyby mun namoczyć w 1/2 szklanki ciepłej wody. Kiedy namokną pokroić je w paski, resztę warzyw w zapałkę, kapustę poszatkować.

Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Wrzucać po kolei warzywa zaczynając od marchewki i selera. Kiedy wszystkie się obsmażą dodać mięso.

Do wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną i sos teryiaki. Dokładnie wymieszać i wlać na patelnię. Mieszać do zgęstnienia. Smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Makaron ugotować al dente. Odcedzić, wymieszać z pesto i wyłożyć na talerz. Na makaron wyłożyć sos. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego 🙂

 

Method:

The meat cut into strips and mix with the marinade ingredients. Put in the refrigerator for at least half an hour.

Mun mushrooms soaked in 1/2 cup of warm water for half an hour and cut them into strips, julienne the rest of the vegetables, chop the cabbage.

Meat fry in hot oil. Remove from the pan. Throw one after the other vegetables starting with carrots and celery. At the end add the meat.

Add the potato flour and the sauce teryiaki to the water from the mushrooms . Mix thoroughly and pour into the pan. Stir until the mixture thickens. Cook for 2-3 minutes.

Cook the pasta al dente. Strein, mix with pesto and put on a plate and serve with meet and vegatables. Sprinkle with chopped chives. Bon Appetit 🙂

skanowanie00090

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s