Śląskie z nadzieniem

 

z pieczarkami duszonymi w winie

Obraz 4867

Składniki

kluski:

ok 70 dkg ziemniaków

mąka ziemniaczana

farsz:

25 dkg pieczonej lub gotowanej szynki wieprzowej

1 cebula

1 jajko

sól, pieprz

sos:

15 dkg pieczarek

1 cebula

1/2 pęczka pietruszki

3/4 szklanki białego wytrawnego wina

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 części, 1/4 odłożyć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.

Mięso zemleć w maszynce, dodać zeszkloną cebulę, jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki na które nakładać farsz i sklejać.

Gotowe kluski układać na posypanej mąką desce.

Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, kiedy puszczą sok podlać winem i dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku i smażyć do zredukowania płynu.

Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać z pieczarkami. Smacznego 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s