Zimowy kompot z jabłek

Mam dużo suszonych w lecie jabłek, więc postanowiłam je wykorzystać, zamiast kupować napoje w sklepie 🙂

Obraz 4830

Składniki

2 szklanki suszonych jabłek

kilka gałązek suszonej mięty

kilka listków suszonej melisy cytrynowej

2 łyżki miodu

1/2 cytryny

2 litry wody

 

Sposób przygotowania

Jabłka i zioła wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, najlepiej zostawić je na noc. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Kompot przelewamy do dzbanka, dodajemy miód i sok z cytryny. Mieszamy i gotowe 🙂

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Zimowy kompot z jabłek

  1. Świetny pomysł! Wstyd się przyznać, ale nie wpadłam na to, by ususzyć jabłka, choć co roku zastanawiam się, co z nimi zrobić : ) Kompot ma piękną barwę, a biorąc pod uwagę dodatek mięty i melisy cytrynowej, musi też być bardzo aromatyczny. No a dzięki zawartości soku z cytrynu i miodu, może też przeciwdziałać przeziębieniu. Szczerze mówiąc, też mam już dość „soków” i napojów sklepowych z nadmiarem cukru i podejrzanych substancji ;/ Pozdrawiam

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s