Babeczki bakaliowe

Babeczki bakaliowe

Obraz 5028

Składniki

2 jajka

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szaklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kostki margaryny

1 łyżeczka kakao

garść suszonych moreli

garść suszonych śliwek

2 garście orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Białka jajek ubić na sztywną pianę z cukrem. Zmiksować z żółtkami, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną i przestudzoną margaryną.

2-3 łyżki masy odłożyć i wymieszać z kakao. Do reszty dodać pokrojone bakalie.

4 foremki na babeczki o średnicy 10 cm natłuścić i oprószyć bułka tartą. Wlać do nich masę bakaliową i po łyżce masy kakaowej.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Aby upiec babkę w normalnej formie należy podwoić składniki.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Babeczki bakaliowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s