Bananowiec na biszkopcie

Obraz 021

Lekkie, orzeźwiające, z kremem bez dodatku cukru 🙂

biszkopt:

3 jajka

1/2 szklanki cukru kryształu

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

5 bananów

2 jogurty naturalne (ok 400ml)

2 łyżki żelatyny

1/2 szklanki mleka

2 kieliszki likieru advocat

sok z 1/2 cytryny

garść bakalii: żurawina, migdały, orzechy nerkowca

do nasączenia:

1/2 szklanki mocnej herbaty

1 kieliszek wódki

do dekoracji:

4 kostki czekolady deserowej

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować biszkopta, ciasto przelać do formy o średnicy 21 cm i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 krążki.

Żelatynę zalać mlekiem, kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Banany zblendować z sokiem z cytryny. Zmiksować z jogurtem, advocatem i wystudzoną żelatyną. Dodać posiekane bakalie i wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby zaczęła tężeć.

Biszkopta nasączyć i przełożyć masą. Cienką warstę masy rozmarować na wierzchu i posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s