Tort cappuccino z masą kakaową

Obraz 014

Wilgotny biszkopt i intensywna w smaku masa 🙂
biszkopt:
6 jaj
3/4 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka białej czekolady
1 budyń waniliowy
6 łyżek kawy cappuccino

krem:
5 jajek
2 kostki masła
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 kieliszek spirytusu

do nasączenia:
1 szkalnka mocnej kawy
1 kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania
Biszkopt: Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, kawą cappuccino, budyniem i posiekaną czekoladą. Masę wylać na tortownicę o średnicy 23 cm i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki.
Krem: Całe jajka ubić z cukrem na parze i wystudzić. Kakao zalać niewielką ilościa wrzątku i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce pianę z jajek, na końcu dodać kakao i spirytus.
Biszkopta przekroić na 4 krążki. Każdy z nich nasączać kawą i smarować masą.
Całośc udekorować polewą i schłodzić.
Smacznego 🙂

Tort cappuccino3

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s