Wafel z domowym kajmakiem

Kiedyś nie było kajmaku w puszkach, a ten domowy jest o niebo lepszy 🙂

Składniki

1 opakowanie wafli tortowych

4 szklanki mleka

2 szklanki cukru

2 cukry waniliowe

1 kostka masła lub margaryny

 

Sposób przygotowania

Mleko zagotować, dodać cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Zajmuje to około 3 godzin. Kajmak zdjąć z ognia, a kiedy przestanie się gotować dodać margarynę i mieszać w jej rozpuszczenia. Masę odstawić w chłodne miejsce, a kiedy wystygnie rozsmarować ją na waflach. Wafla docisnąć czymś ciężkim i odstawić na kilka godzin. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s