Zupa szczawiowa

Składniki

1 skrzydełko z kurczaka

po kawałku marchewki, pietruszki pora i selera

2 pęczki szczawiu

1 łyżka masła + 1 łyżka oleju

1/4 szklanki mleka

1 łyżka mąki pszennej

sól, pieprz

3-4 jajka

koperek do posypania

Sposób przygotowania

Na skrzydełku i warzywach ugotować wywar. Kiedy mięso będzie miękki wszystko wyjąć. Mięso można obrać z kości i wrzucić do wywaru.

Masło i olej rozgrzać na patelni, wrzucić umyty i drobno pokrojony szczaw. Podsmażyć aż zwiędnie. Do wywaru dodać połowę szczawiu i zblendować. Dodać pozostały szczaw, zagotować.

Mąkę rozmieszać z mlekiem, wlać do zupy, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Po wierzchu posypać koperkiem. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s