Placek z masą grysikową

Jeden z tradycyjnych przepisów przekazanych mojej Mamie przez jej teściową 🙂

Składniki

ciasto:

45 dag mąki

15 dag masła

15 dag cukru

2 cukry waniliowe

1 jajko

5 łyżek mleka

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

masa:

1 kostka masła

2 szklanki mleka

¾ szklanki grysiku

dodatkowo:

słoik powideł

polewa

Sposób przygotowania

Przesiać mąkę z sodą. Rozpuścić masło z miodem, mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać do miski z mąką, wbić jajko. Odstawić na godzinę. Podzielić na trzy placki. Piec ok 10-15 minut w temp. 180 stopni. (blaszka 25×40 lub większa)

Grysik ugotować i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzony grysik. Wierzch jednego placka posmarować powidłami, przykryć kolejnym plackiem, wyłożyć masę i ostatni placek. Udekorować polewą. Smacznego 🙂

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Placek z masą grysikową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s