Francuskie babeczki z grzybami

Składniki

1/2 szklanki białego ryżu

1,5 szklanki odgotowanych podgrzybków

(drobno pokrojonych)

1 marchewka

1 płat gotowego ciasta francuskiego

1/2 małej cebuli

2 łyżki śmietany

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Razem z ryżem wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć, a następnie zalać 1 szklanką wrzątku i posolić. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.

Cebulę zeszklić, dodać odgotowane grzyby, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną. Dodać ryż z marchewką, doprawić i smażyć jeszcze 5 minut.

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty i wyłożyć nić formę do muffinek. Do każdej nałożyć farsz. Zapiekać 20 minut, do zrumienienia ciasta. Udekorować natką pietruszki. Smacznego 🙂

Wegetariański obiad VI

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Francuskie babeczki z grzybami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s