Potrawka drobiowa z brukselką

Obawiałam się smaku brukselki, bo dawno jej nie jadłam, ale okazało się, że nie jest taka straszna jak ją pamiętam 🙂

Składniki

1 pojedynczy filet z kurczaka

0,5 kg brukselki

0,25 kg pieczarek

1 papryka

1 cebula

1/2 pęcza pietruszki

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

inne przyprawy do smaku

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania

Brukselkę obrać z wierzchnich liści i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić, większe sztuki przekroić na pół.

Cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojonego w kostkę fileta, posypać przyprawami, podsmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, papryke w kostkę, natkę posiekać, dodać razem z brukselkę do kurczaka, podlac woda i dusić około 30 minut.

Całość doprawić. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/2 szklanki wody, wlać na patelnię, mieszać do zgęstenienia, gotować jeszcze 5 minut. Smacznego 🙂

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Potrawka drobiowa z brukselką

  1. I love Brussels sprouts, but I find the cooking time is important. It is interesting that you put sugar in the water together with salt. The cabbage is slightly bitter – I will make an experiment next time 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s