Pręga wołowa w sosie własnym

Odpowiednio długo duszona rozpływa się w ustach 🙂

Składniki

ok 1/2 kg pręgi wołowej

1 cebula

3 ząbki czosnku

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

gruboziarnista przyprawa do wołowiny (opcjonalnie)

ocet winny

 

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w plastry, posypać pieprzem, przyprawą do wołowiny, skropić olejem i octem i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć, zalać wrzątkiem i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody i dodać do mięsa. Wymieszać i gotować przez 5 minut. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s