Ciasto truskawkowo-karmelowe

Smak lata zimą 🙂

Składniki

biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru kryształu

3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem truskawkowy:

ok. 0,5 kg truskawek

(mogą być mrożone)

1 galaretka truskawkowa

1 łyżka żelatyny

400 g serka waniliowego naturalnego

1 cukier waniliowy

krem karmelowy:

1 puszka masy kajmakowej

1 kostka masła

posypka orzechowa:

5 dkg orzechów

1 łyżka masła

1 łyżka mleka

1 łyżka cukru pudru

do nasączenia:

sok z 1 cytryny

1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować biszkopta. Wstawić go do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na pół godziny. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części. Nasączyć.

Truskawki zagotować, zmiksować blenderem, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, żelatynę i wystudzić. Serek zmiksować z cukrem pudrem, a następnie z musem truskawkowym. Można odstawić na chwilę do lodówki, żeby masa zaczęła tężeć, a następnie wylać ją na biszkopta i przykryć druga jego częścią.

Masło zmiksować z masą kajmakową u rozsmarować na wierzchu ciasta. Masło, cukier i mleko rozpuścić na patelni, wrzucić orzechy, podsmażyć. Kiedy wystygną posypać nimi ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Ciasto truskawkowo-karmelowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s