Sushi maki

Domowe prawie jak z restauracji 🙂 Pierwszy raz i na pewno nie ostatni 🙂

Sushi

Składniki

5 arkuszu prasowanych wodorostów nori

250 g ryżu do sushi

sos do ryżu:

3,5 łyżki octu ryżowego

1,5 łyżki cukru

0,5 łyżeczki soli

dodatki:

DSC_6965100 g łososia wędzonego

1 ogórek

1/4 czerwonej papryki

100 g paluszków surumi

serek philadelphia

4 fileciki anchois

do podania:

sos teryiaki

marynowany imbir

pasta wasabi

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w 2,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, a następnie dodać do ugotowanego ryżu. Wymieszać i wystudzić. Paprykę i ogórka pokroić w paski, łososia zwinąć.

Na arkusz nori nałożyć do 3/4 długości ryż. Na ryżu ułożyć dodatki, u mnie:

– łosoś, serek, ogórek

DSC_6976

– surimi, serek, ogórek

– anchois, ogórek, papryka

– surimi,papryka, awokado, serek

DSC_6986

– łosoś, papryka, ogórek, serek;

Susi zwijamy przy pomocy maty, rant smarujemy wodą, żeby się skleił.

DSC_6977

Gotowe rolki tniemy ostrym nożem.

DSC_7009

DSC_7027

DSC_7033

I układamy na talerzu 🙂

Susi podajemy z pastą wasabi, sosem teryiaki i marynowanym imbirem. Smacznego 🙂

DSC_7012

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s