Zapiekanka a’la tortilla hiszpańska

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego

ok. 1 kg ziemniaków

1 puszka krojonych pomidorów

1 łyżka pasty z suszonych pomidorów

20 dkg pieczarek

3 cebule

5 jajek

20 dkg sera żółtego

przyprawy do smaku

Sposób przygotowania

1 cebulę posiekać i zrumienić na patelni, dodać do niej mięso i podsmażyć 10-15 minut. Dodać pomidory i pastę, smażyć aż do odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wymieszać z kukurydzą.

Ziemniaki obrać i gotować 5-10 minut. Odcedzić, przestudzić i pokroić w plasterki. Podsmażyć razem z pozostałą posiekaną cebulą. Doprawić ziołami i czosnkiem. Pieczarki pokroić i podsmażyć na rozgrzanej patelni

Ziemniaki wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, na to mięso i Pieczarki. Jajka roztrzepać i doprawić solą i pieprzem. Można dolać odrobinę mleka lub śmietany. Tak przygotowaną masą jajeczną zalać ziemniaki. Całość posypać startym żółtym serem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 20 minut. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s