Kurczak zapiekany z warzywami

Filet jest wilgotny i delikatny

Składniki

filet z kurczaka ok. 1/2kg

1 brokuł

20 dkg brukselki

bakłażan 1/2szt

3 ząbki czosnku

papryczka chili 1/2szt

1 szt cebula dymka

sól i pieprz

oliwa z oliwek

przyprawa uniwersalna

imbir mielony

słodka papryka

kurkuma mielona

kminek

ocet jabłkowy

ocet balsamiczny

Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić w plastry, posypać przyprawą uniwersalną, pieprzem, słodką papryką, imbirem, kurkumą, ziołami prowansalskimi i kminkiem. Skropić olejem i octem jabłkowym. Odstawić do lodówki.

Brokuła pokroić, brukselkę obrać z liści, a środki pokroić na ćwiartki. Do blendera wrzucić chili, obrany czosnek, dymkę i pokrojonego bakłażana. Zmiksować. Dodać 2 łyżki oliwy i jedną łyżkę octu balsamicznego. Posypać solą i pieprzem. Ponownie zmiksować. Pastę bakłażanową przełożyć do brokuła i brukselki. Dokładnie wymieszać. Połowę warzyw wyłożyć na naczynia żaroodpornego, na to wyłożyć kurczaka. Przykryć resztą warzyw.Zapiekać około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s