Filet jest wilgotny i delikatny
Składniki
filet z kurczaka ok. 1/2kg
1 brokuł
20 dkg brukselki
bakłażan 1/2szt
3 ząbki czosnku
papryczka chili 1/2szt
1 szt cebula dymka
sól i pieprz
oliwa z oliwek
przyprawa uniwersalna
imbir mielony
słodka papryka
kurkuma mielona
kminek
ocet jabłkowy
ocet balsamiczny
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić w plastry, posypać przyprawą uniwersalną, pieprzem, słodką papryką, imbirem, kurkumą, ziołami prowansalskimi i kminkiem. Skropić olejem i octem jabłkowym. Odstawić do lodówki.
Brokuła pokroić, brukselkę obrać z liści, a środki pokroić na ćwiartki. Do blendera wrzucić chili, obrany czosnek, dymkę i pokrojonego bakłażana. Zmiksować. Dodać 2 łyżki oliwy i jedną łyżkę octu balsamicznego. Posypać solą i pieprzem. Ponownie zmiksować. Pastę bakłażanową przełożyć do brokuła i brukselki. Dokładnie wymieszać. Połowę warzyw wyłożyć na naczynia żaroodpornego, na to wyłożyć kurczaka. Przykryć resztą warzyw.Zapiekać około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂