Tortilla drobiowa z sosem czosnkowym

Domowy fast-food

Składniki

3 gotowe placki na tortillę

pół małej kapusty pekińskiej

1 ogórek

2 pomidory

40 dkg fileta z kurczaka

przyprawa kebab-gyros

przyprawa uniwersalna, pieprz, papryka słodka

olej lub oliwa

Sos czosnkowy:

200 ml jogurty naturalnego

2 łyżki majonezu

3 duże ząbki czosnku

sól, pieprz, zioła prowansalskie

sos tzatziki

winegret:

3-4 łyżki oleju lub oliwy

1 łyżeczka musztardy

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

szczypta soli

szczypta cukru

 

 

Sposób przygotowania

Mięso pokroić, polać olejem i posypać przyprawami. Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Podsmażyć do miękkości mięsa.

Sos czosnkowy: jogurt wymieszać z majonezem, czosnek przecisnąć przez praskę, posypać przyprawami, wymieszać i schłodzić.

Pekinkę, pomidory i ogórki pokroić i wymieszać. Składniki na winegret wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawić. Wymieszać z sałatą zaraz przed podaniem.

Placki podgrzać na patelni, posmarować sosem, posypać sałatką i mięsem – zwinąć. Smacznego 🙂

Reklamy

5 uwag do wpisu “Tortilla drobiowa z sosem czosnkowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s