Gulasz wołowy z grzybami

Aromatyczny sosik na obiad 🙂

Składniki

300 g mięsa wołowego gulaszowego

2 garście suszonych grzybów

2 cebule

przyprawa do steków wołowych

sól ziołowa

ziele angielskie i liść laurowy

1 łyżka octu winnego

olej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania


Grzyby namaczamy, mięso obsypujemy przyprawami, zalewamy 3 łyżkami oleju i octem, ostawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc.

Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron. Następnie zalewamy 1 szklanką wrzątku i dodajemy grzyby razem z woda, w której się moczyły. przykrywamy i dusimy do miękkości.

Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/3 szklanki wody i doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s