Jambalaya

Potrawa kreolska i mój pierwszy raz z krewetkami 🙂

Składniki

1 szklanka ryżu

20 dkg krewetek bez pancerzy

1 filet z kurczaka

1 mała laska kiełbasy wiejskiej

1/2 czerwonej papryki

1 duża cebula

3-4 ząbki czosnku

3 pomidory

(u mnie 1 słoik domowych, krojonych)

2 papryczki kajeńskie

sól, pieprz

zioła prowansalskie

słodka papryka

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać słodką paprykę, podsmażyć 1-2 minuty. Kurczaka pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki i dodać do cebuli. Podsmażyć 3-4 minuty. Dodać pomidory i rozkruszone papryczki kajeńskie. Po około 5 minutach dodać ryż, a następnie całość podlewać wrzątkiem i dusić, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku, dodać krewetki i dusić około 10 minut. Smacznego 🙂

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Jambalaya

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s